Op de fles met:

 

fotografie: beeldig

Peter was vanavond op bezoek in den Boulevard. Ik had even tijd om te luisteren naar het curriculum vitae van een uitgeweken Belg. Peter is bio-chemicus, afgestudeerd aan de brouwerijschool te Gent als meester bierbrouwer. Na een carrière bij Rodenbach vestigt hij zich in Colorado in de New Belgium Brewery . Ik vroeg mij af of de Amerikaanse zoete ” cultuur ” zich wel leent om Belgisch bier te appreciëren? Overtuigd antwoordt Peter dat het bittergehalte van Amerikaanse bieren veel hoger is dan onze Belgische bieren… Volgens Peter is de smaak van de Belg veel te zoet. Enkele uitzonderingen zoals de bieren van brouwerij Dupont en de gerstenatten uit de Beerselstreek spreken dit tegen.  Ook de dolle brouwers kregen een pluim. Er zijn ook nog een hoop ongekende kleinschalige brouwerijtjes in Belgïe die gastronomisch gerstenat brouwen. Zijn keuze op onze kaart viel niet altijd in de smaak. De Witkap was volgens zijn geoefende neus te oud, niettegenstaande het etiket de vervaldatum nog 2 jaar respijt gaf. Maar dat is dan ook zijn eigen mening. Waar ik ook wat moeite mee had was het vergelijken van een 8° Guinness met een Rochefort 10 … De labo-uitleg was niettemin boeiend. Onze pils kreeg van Peter een ” olijven uit blik ” aroma beschrijving. En gelijk heeft ie, vandaar mijn liefde voor deze heerlijke droge pils! Mijn verbazing steeg dan ook toen Peter mij vertelde dat je als Belg in de states over een veel grotere vrijheid beschikt om talrijke biersmaken op de markt te gooien. Het enige waar Amerikanen in tekort schieten is belang hechten aan het juiste glas. Je hebt daar amper twee soorten glazen, waar ze dan ook alles in serveren. Hier krijgt de Belg een gamma aangepaste kelken van lomp tot verfijnd design. Overthere denkt men aan de bartender die rendabel moet werken. Té veel verschillende glazen kosten meer was- en spoeluren. Van de 1400 Amerikaanse brouwerijen brouwt Peter’s zowat 500.000 hectoliter/jaar. Dat is zowat 12 keer meer dan een der bekendste westvlaamse brouwerijen…

Peter nodigde ons uit om samen enkele ongekende kleine brouwerijtjes te bezoeken in Belgïe. Komt de wens van José ooit uit om enkel nog ambachtelijk gebrouwen bieren op zijn kaart te zetten?

Olijven uit blik, vanille, perenstroop, talkpoeder, bitterzoet, rotte eieren, stinkdier, apenstaart, kattenpoot, ajuin uit de grond, hars, roze gom van Roza, verzuurde avondlucht, ochtendgloren, oxydatie. Probeer hier maar eens een bier bij te passen?

Den Boulevard laat je proeven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s