Railway to heaven: fotowedstrijd!

fotografie beeldig   ( geen flits, focuslengte:18mm, sluiter:1/15, diafrag:3,5 iso 200, meetmodus:spot, afwijking: – 1,50 stop )         station in Namen/Namur

  Omdat voor vele stamgasten en andere working class hero de komkommertijd voor de deur staat, ben ik er van overtuigd dat jullie heel creatief zullen zijn om er even uit te kunnen op een verantwoord budgetvriendelijke manier. Gezien de schandalige brandstofprijzen, beste stamgast, is een uitstap met de trein misschien dé oplossing om je bankrekening op een verantwoord peil te houden.

Ik ben op prospectie gegaan voor jullie!  Daar ik van toeten nog treinen weet, informeerde ik mij (vruchteloos) bij familie en vriend . Niemand kon mij een low-budget offerte geven. Mijn dagtrip doorheen Belgïe leverde mij een slapeloze nacht. De spanning overmeesterde mijn ochtendhumeur en gezwind begaf ik mij spoorwaarts. In het station van Kortrijk aangekomen, nog altijd niet wetend waar ik heen wilde, zochten mijn nog halfslapende ogen de juiste bestemming op het verlichte treinuren-vertrek en aankomst-paneel. Een conscensieuze loketbeambte gaf mij na mijn vraag : ik wil vandaag gans de dag op de trein zitten om foto’s te maken, de tip van de dag: Mevrouw, zou je je niet beter een RAILPASS aanschaffen? Voor mij ging de hemel open en zag ik duizend beelden van lijnen, doorheen een bos van sporend licht. Zo gezegd , zo gedaan; dan maar een railpass.  Dat scheelde mij tientallen euro’s ! In plaats van ongeveer € 36 moest ik maar € 14 neertellen om van Kortrijk naar Dinant heen en terug te sporen. Mijn vraag of ik tussendoor even mocht uitstappen werd mij met een- achter de hand – stem beantwoord ( heel stil en licht blozend ) : als je niet geknipt wordt door de trien treinbegeleider kan je wel es uitstappen …. normaal mag je met een railpass de reis niet onderbreken. Zelfs al wil je dringend een foto maken van een klein stationneke…

In Namen ( zie foto) heb ik mijn traject onderbroken om één uur lang kiekjes te schieten in het stille station. Even spannend, want ik was mij wel een beetje bewust dat een pientere knipjesman of -vrouw mij kon bekeuren. Achteraf ben ik te weten gekomen dat de NMBS  heel opmerkzame ogen in dienst heeft. Weet je dat de knip in je ticket vergezeld wordt van een treinnummer?  Met een beetje geluk is het gestempeld rijtje van nummers zodanig uitgedroogd, dat het zelfs voor de geoefende knipper een volkomen nutteloze bezigheid is om dit met vergrootglas én in combinatie met sterke leesbril te ontcijferen.  Mijn onderbreking kon dus beboet worden, want de opmerkzame lichtblauwe bloes moet in theorie gemerkt hebben dat ik op een ander treinnummer zat, dan het nummer naast het minuscule gaatje. Leve de overblijfselen van het mechanisch tijdperk: géén boete!

Ik had mij ook verkleed voor de gelegenheid in deftige schooljuffrouw. Onopvallend speelde ik de rol van overijverige lerares met fototoestel. Bezig met een les in treinreizen aan het voorbereiden voor het volgend schooljaar. ( één van mijn antwoorden die ik gaf aan argwanende treinbedienden )

 Met mijn keurig gesteven kraagje en blauw plooirokje, kon ik moeiteloos paparazo spelen. Enkel In Brussel-Centraal kreeg ik plots een kordate hand voor mijn lens,  toen ik het even waagde om een stilleven van een slordig kade-bureeltje met versleten computer, semi-lederen kapotte stoel en stapels kartonnen dozen wilde fotograferen. Ik was al met één voet binnen . Gehurkt was ik aan het kadreren om ook maar geen enkel detail van het vieze hok met daglicht te verliezen. Vandaar hier geen beeld ter illustratie. De harde man verbood het mij. Ik voelde mij even betrapt en vroeg mij af wat hij te verbergen had in dit ondergrondse hol van grafitti treinen vol zwijgzame pendelaars.

Enfin, beste stamgast, er volgen nog een reeks foto’s van mijn treindag. Ik wil hier wel een compliment naar de – Nu Meer en Beter Sporen – companie geven: de zetels waren proper en het rook fris in mijn wagon! Ik heb mijn kruimels van mijn belegd broodje uit het open venstertje gezwierd. Mijn camera heeft heel wat beelden opgeslagen. Binnenkort een nieuwe groep op flickr: treinen en stations. Hou echter wel rekening met vertraging. Ook ik kan het op tijd uploaden van beelden niet altijd invullen.

Kan je al raden welk thema de volgende fotowedstrijd wordt? Meer hierover in een volgend artikel!

Of… spring op je fiets en kom meer uitleg vragen aan de comptoir van den boulevard!

3 gedachten over “Railway to heaven: fotowedstrijd!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s